Om aan yoga te beginnen hoef je niet al een lenig lichaam te hebben zoals veel mensen denken. Regelmatig aan yoga doen geeft je juist een leniger lichaam. Bij yoga gaat het meer om de weg er naartoe, om het proces, dan om het eindresultaat van een perfecte houding of lenig lichaam.

Yoga heeft veel verschillende vormen en er is er altijd wel één die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor yoga als je:

 • last hebt van een blessure of blessure gevoelig bent, yoga is veilig voor je lichaam
 • meer lichamelijke en geestelijke ontspanning wil in je leven
 • plekken in je lichaam hebt die vast lijken te zitten of stroef aanvoelen
 • wil werken aan een betere houding
 • bewuster wil leven
 • behoefte hebt aan een moment van aandacht voor jezelf
 • iets speciaals wilt doen met je familie, in een workshop familieyoga

Je verkent yoga op je eigen tempo en leert om beter te voelen wat goed is voor jouw lichaam.

beter voelen wat goed voor je is

info:

 • Rustige, zachte en meditatieve yogavorm
 • Geschikt voor iedereen
 • Geen ervaring nodig
 • 75 minuten
 • Ruimte voor meditatie

Yin Yoga

Vrijdag 09:15 tot 10:30u

Beschrijving:
Yin Yoga houdingen worden minstens 4 tot 5 minuten aangehouden waarin je je spieren gaat ontspannen om zo bij het dieper gelegen bindweefsel en gewrichten te komen. Door de diepe ontspanning en de langere duur van de houding wordt het bindweefsel intensief opgerekt en verbetert de flexibiliteit van de gewrichten. Hierdoor maakt het bindweefsel het stofje hyaluronzuur aan, dat ervoor zorgt dat er meer vocht kan worden opgenomen en het lichaam soepeler wordt. Door meer de aandacht op een rustige lage buikademhaling te brengen, komt er meer rust in je hoofd en voel je hoe het met je lichaam is

Achtergrond
Trauma’s en emoties worden onbewust opgeslagen in het bindweefsel en zorgen ervoor dat je minder makkelijk, minder soepel beweegt. Yin nodigt je uit om op je eigen tempo het vertrouwen in je lichaam terug te winnen en je grenzen steeds een beetje meer te gaan verleggen. Dat kan helpend zijn na bijvoorbeeld een traumatische ervaring als een hernia. Ook leert Yin je om beter te ontspannen waardoor het herstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.

Yin laat je vertragen en zacht zijn voor jezelf. Naast de vele lichamelijke voordelen is het daarom ook zeer ontspannend voor de geest.

Ik nodig je uit om te ervaren wat er allemaal gebeurt tijdens de Yin Yogahoudingen. Je komt meer in het hier en nu, kunt gaan loslaten en ontspannen in plaats van actief zijn en presteren.

 

Een ‘leraar’ die je echt wat leert en die je daarom nooit meer zult vergeten, is bekwaam, bevlogen en betrokken. Bertil is zo’n leraar. Ik volg al 4 jaar haar lessen en wat het me heeft gebracht, heeft opgeleverd, valt met geen pen te beschrijven. Yoga is meer dan een hippe trend, of een opeenvolging van houdingen. Bertil neemt je stap voor stap mee voor de totale ervaring van yoga. Namasté Marjon

Mijn ervaring met Bertil’s yoga is heel erg goed.

Ze combineert de uitdaging van de yoga oefening met een warme ambiance.
De lessen zijn van top kwaliteit en hebben mijn flexibiliteit snel verbeterd.
Met aandacht voor ademhaling en meditatie krijg je een betere balans en vergroot het je mentale kracht. Het heeft mij erg geholpen mijn persoonlijke doelen te realiseren.

Kortom:  de yoga lessen van Bertil zijn een weldaad voor je body en mind.  Een absolute aanrader. Wel een tijdje volhouden. Hein

Het is niet zomaar een yogalesje. Het overstijgt. Het is een manier van leven. Hard werken op de mat om voorbij je lichaam en geest te komen.

Bertil is echt yoga, de rust die ze brengt, fijne stem, is een gevoel.

Je kunt bij haar makkelijker ontspannen. Fijne, goede energie. Jacqueline

info:

 • Ontwikkel kracht, flexibiliteit, lenigheid, balans, betere bloedcirculatie en een betere conditie
 • Yoga ervaring nodig
 • 75 minuten
 • Ruimte voor meditatie

POWER Yoga

Start bij voldoende aanmeldingen

Beschrijving
Power yoga zou je ook Yang Yoga kunnen noemen. Het is een krachtige, dynamische yogavorm, afgeleid van Ashtanga Yoga.

Het is de tegenhanger van Yin Yoga en vraagt juist om zowel je bewegingsspieren als je houdingspieren intensief te gebruiken tijdens een dynamische opeenvolging van houdingen en wordt ondersteund door een bijzondere ademtechniek vanuit het middenrif, de ujjayi adem.
Met behulp van deze ademhaling wakker je het vuur in je lichaam aan, (je lichaam warmt snel op) en samen met de bandha’s (energiesloten in je lichaam) kun je de houdingen daardoor makkelijker en veiliger uitvoeren. Je bloed verwarmt waardoor gifstoffen via transpiratie het lichaam verlaten. Je reinigt niet alleen je lichaam maar ook je geest. Je concentratie verbetert en samen met je innerlijke rust is het als meditatie in beweging.

Achtergrond Yin en Yang
De principes van yin en yang zijn afkomstig uit het taoïsme, een oosterse filosofie die nauw verbonden is met de natuur. Yin heeft volgens het taoïsme een verkoelend effect, terwijl yang juist verwarmend is. Yang staat verder voor verandering, kracht en actie. Yin staat voor stilstand, ontspanning, loslaten, rust.

Het meest ideale is natuurlijk als yin en yang in balans zijn, maar helaas is het leven altijd aan verandering onderhevig, elke dag is anders. Belangrijk is dat je goed blijft voelen en zo weet wat je lichaam echt nodig heeft.

info:

 • Rustige opeenvolging van de houdingen
 • Aandacht voor verschillende ademhalingstechnieken
 • Geen ervaring nodig
 • 75 minuten
 • Ruimte voor meditatie

Basic Yoga

Start bij voldoende aanmeldingen

Beschrijving
Basic yoga is een yogavorm afgeleid van Hatha yoga, de basis en oudste vorm van alle yogavormen.

Het is een combinatie van zowel yin, als yang en zit qua intensiteit tussen Yin en Power Yoga in. De houdingen volgen elkaar in een rustiger tempo op,  gecombineerd met verschillende ademhalingstechnieken en op het einde altijd een heerlijke ontspanning. Er is ruimte voor uitleg van de houdingen en over wat een houding voor je lichaam doet. Om te zorgen dat het toegankelijk is voor iedereen, bied ik altijd alternatieve houdingen aan als daar behoefte aan is.

MEDITATIE

Mediteren…

 • verlaagt stresshormonen in het lichaam
 • verlaagt de bloeddruk
 • laat het lichaam kalmeren en herstellen
 • zorgt voor betere nachtrust
 • voorkomt depressie
 • geeft betere focus en concentratievermogen
 • vermindert angsten
 • versterkt je immuunsysteem

MEDITATIE

Yoga en meditatie vullen elkaar aan

Bij al mijn yogalessen maak ik ruimte voor meditatie. Aandacht voor meditatie versterkt de werking van yoga.

Gedachten als wolken
Meditatie is een manier om je geest te ‘trainen’ zich beter te concentreren en tot rust te komen, waardoor je meer controle krijgt over je gedachten en je minder laat leiden door je emoties. Door aandacht naar je ademhaling te brengen, oefen je je geest om je gedachten aan je voorbij te laten gaan als wolken in een lucht. Het is onmogelijk om helemaal geen gedachten te hebben, maar het gaat erom dat je door meditatie inzicht krijgt over wat je met die gedachten kunt doen. Ga je erin mee of laat je ze rustig aan je voorbij gaan?

Ademhaling
Telkens als je afgeleid wordt, breng je je aandacht rustig terug naar je ademhaling. Je volgt heel bewust het proces van ademen in je lichaam. Je hoeft niets te veranderen aan je adem, je neemt alleen maar waar. Vanzelf komen er steeds meer stiltes tussen je gedachten en in die stiltes ervaar je de totale rust van lichaam en geest.